Ads Top

Krappe voldoende voor Lenovo Chromebook Duet

Nog niet zo heel lang geleden werd nog neergekeken op die weliswaar betaalbare, maar ook matig presterende Chromebooks met weinig meer dan een browser. Daar wordt tegenwoordig wel anders over gedacht. Grote fabrikanten als Acer, Dell, Lenovo en HP hebben zich massaal op deze markt gestort met modellen die qua prijs en mogelijkheden enorm uiteenlopen.

Ook de tabletmarkt heeft Chrome OS voorzichtig omarmd. De nieuwe Lenovo Duet Chromebook tablet is op het eerste gezicht regelrechte een klap in het gezicht van Apple. Het toetsenbord met trackpad die Apple verkoopt voor de iPad Pro is met 399 (!) euro zelfs 100 euro duurder dan de Duet, die inclusief toetsenbord en beschermhoes/houder299 euro kost.

Chrome OS is een besturingssysteem met zijn eigen beperkingen. Op macOS en Windows werk je met applicaties, op Chrome OS doe je feitelijk alles binnen de browser. Wel zijn veel Google diensten beschikbaar als Progressive Web App, die op een applicatie lijken, maar eigenlijk gewoon een koppeling naar een webdienst zijn.

Je kunt ook Android apps installeren, maar die zijn vaak totaal niet geschikt voor het grotere scherm of functioneren niet naar behoren. Bij het opstarten doet Google zelf enkele suggesties voor Android apps die wel werken en die vind je ook terug in de Chrome App Store. Voor de liefhebber: met wat terminalcommando's zijn ook nog Linux apps te installeren.

Bij de Duet moeten we onderscheid maken tussen de Duet als tablet en de Duet als Chromebook. In de tabletmodus is de Duet best aardig in gebruik. Het scherm is scherp, maar je moet de helderheid wel hoog zetten. Ook merk je het kwaliteitsverschil met een iPad, de Duet is met alles een slag minder, zeker waar het de resolutie en de scrollsnelheid betreft.

Bij de Duet Chromebook, met toetsenbord, loop je tegen belangrijke beperkingen aan. Toegegeven: het is heel prettig werken in een browser die je al heel goed kent, met alle extensies die het ook echt allemaal doen. Vergeleken met een iPad is de Chrome browser een veel betere omgeving om in te werken, alsof je op een pc of Mac zit te werken.

Maar het toetsenbord en het scherm zijn een slag te klein voor serieus werk. Vergroot je het lettertype dan zijn sommige knoppen onderaan het scherm niet meer zichtbaar en moet je het apparaat ontkoppelen om de knop alsnog in de tabletmodus te selecteren. Het trackpad is niet vreselijk secuur en de cursor stuitert soms licht. Het geluid is wat flets, maar best te doen.

Het aantrekkelijke van de Duet zit hem natuurlijk in de combinatie van houder, toetsenbord/trackpad en tablet voor een prijs die je nergens anders tegenkomt. Wat dat betreft heeft Lenovo een enorme prestatie geleverd. Maar de Duet geeft je ook voortdurend het gevoel van een krappe voldoende. Na verloop van tijd verlang je weer terug naar je vertrouwde Apple of Android tablet.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.