Ads Top

Droogzwemmen met Chrome OS

Chromebook gebruikers moeten vaak wennen aan Chrome OS omdat het zo verschillend is van macOS, Windows of zelfs Linux.

Op Chromebooks staat maar één programma, de Chrome browser, en daarbinnen moet je ongeveer alles doen: van mailen tot surfen, van muziek luisteren tot video's kijken. Nu doen we dat toch vaak al, maar we zijn toch gewend om te mailen met een apart mailprogramma en op de smartphone de YouTube app te gebruiken in plaats van de video's in de browser af te spelen.

Wie aarzelt om over te stappen naar Chrome OS, kan gelukkig altijd nog 'droogzwemmen' door de software op een USB stick te installeren en de pc van die USB stick te starten. Het bedrijf Neverware maakt dat mogelijk met het gratis CloudReady.

Neverware richt zich vooral op gebruikers die oude pc's of Macs willen voorzien van Chrome OS, zodat ze nog jaren kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld in het onderwijs. 

Heb je een USB stick met minstens 16 GB aan opslagcapaciteit, dan zet Neverware automatisch een versie van Chromium OS op de USB stick, zelfs met stuurprogramma's om geluids- en videokaarten te herkennen. Chromium OS is de open source versie van Googles Chrome OS.

De stick kun je ook meteen gebruiken om de software op een oude pc te zetten (dual booth wordt overigens niet ondersteund) of om mee te nemen te gebruiken voor een gastcomputer. Dan heb je alle persoonlijke instellingen en koppelingen naar je favoriete diensten bij de hand.

Er zijn wel enkele beperkingen. Anders dan bij Chrome OS kun je via Chromium OS geen Android apps installeren. Linux integratie is wel mogelijk, maar niet aan te raden voor de USB stick.

Neverware waarschuwt verder voor het gebruik van Sandisk USB sticks, die niet altijd goed zouden functioneren. Wij hebben daarmee overigens geen problemen ondervonden.

Neverware heeft een lijst gepubliceerd van pc's die in elk geval werken met CloudReady, waaronder oudere Macs. Op meer recente MacBooks of Mac Mini's start de USB stick niet op, is onze ervaring.

Om de zes weken verschijnt er een nieuwe Chromium versie, maar die wordt op de USB stick niet automatisch vervangen. Je zult dan opnieuw een USB installatie moeten uitvoeren.

Na installatie kun je nog media plugins en flash installeren via het regelpaneel, wat wel handig is als je bepaalde videobestanden wilt bekijken.

Al met al is CloudReady prima software om je te oriënteren op Chrome OS voordat je een Chromebook aanschaft. 

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.